Research
Reports
Services
Frameworks
Theme Radar
In the Media
Our Team
Fellows
Interviews
About
Newsletter
Contact
Research
Reports
Services
Frameworks
Theme Radar
In the Media
Our Team
Fellows
Interviews
About
Newsletter
Contact
In The Media
Our team members frequently collaborate with our network on multimedia productions. Explore our latest content below.
Language filter
Language filter
Publications in English
Publications in Dutch
↓
↑
Language filter
Publications in English
Publications in Dutch
Article
·
NRC
·
Aug 25, 2024
Met vasthouden aan vlees maakt Nederland zich kwetsbaar
Naar aanleiding van onze publicatie 'Vier scenario's voor de Nederlandse eiwittransitie', publiceerde onderzoeker Julia Rijssenbeek haar opiniestuk in het NRC.
YouTube
·
Radio Horzelnest
·
Mar 1, 2024
Synthetische biologie
Julia Rijssenbeek en Norbert Peeters reflecteren op filosofische vraagstukken rondom synthetische biologie. Wat is leven? En op welke manieren veranderen technologische en wetenschappelijke doorbraken onze kijk op biologie?
YouTube
·
De Nieuwe Wereld
·
Jan 8, 2024
Wacht ons de infocalypse?
Samen met Willem de Witte speculeren Sebastiaan Crul en Pim Korsten over de culturele en maatschappelijke implicaties van generatieve AI. Moeten we ons zorgen maken en waarover dan precies? Zo wordt er gesproken over het ‘doomerism’ in Silicon Valley als afleidingsmanoeuvre voor actuele misstanden en worden de verregaande gevolgen van algoritmisering voor ons taalvermogen kritisch bevraagd.
YouTube
·
De Nieuwe Wereld
·
Jan 1, 2024
Toekomstperspectieven deel 2: Generative AI
Samen met Willem de Witte bespreken Sjoerd Bakker en Pim Korsten het verleden, heden en toekomst van generatieve AI, en de impact ervan op onze economie en ons dagelijks leven. Zo gaan ze onder meer in op de unieke eigenschappen van generatieve AI, de impact van AI op de arbeidsmarkt en de noodzaak van regulering.
YouTube
·
De Nieuwe Wereld
·
Nov 2, 2023
Toekomstperspectieven deel 1: Virtualisering
Willem de Witte gaat in gesprek met Sebastiaan Crul en Pim Korsten over de toenemende virtualisering van ons leven. Ze bespraken onder meer de militair-industriële oorsprong van virtuele ruimtes, maar ook de belangrijke rol die de tegencultuur en de cyberpunk hebben gespeeld. Wat houdt deze virtualisering in en welke richtingen kan het op gaan?
Book
·
OpenBookPublishers.com
·
Sep 5, 2023
Ethics of Socially Disruptive Technologies: An Introduction
This open-source book shows how technologies can be socially and conceptually disruptive and investigates how to come to terms with this disruptive potential. Alongside seven other scholars, Julia Rijssenbeek co-wrote the chapter titled 'Climate Engineering and the Future of Justice'.
Article
·
Het Financieele Dagblad
·
Dec 21, 2022
Scenariodenken als speelruimte
Hoe scenario's kunnen helpen bij het ontwikkelen van een open perspectief.
Podcast
·
Tolhuistuin
·
Nov 23, 2022
Wild at Heart: Eco Techno
In podcastserie Wild at Heart gaat Andrea van Pol in gesprek met verschillende kunstenaars en denkers over natuur. In aflevering 3 ‘Eco Techno’, praat Julia Rijssenbeek met de kunstenaars Jelle Korevaar en Heleen Blanken over wat natuur is, of we het kunnen begrijpen door het na te bouwen, en of kunst onze verwondering erover op kan wekken.
Lecture
·
TU Delft
·
Nov 14, 2022
Het Filosofisch Café: Van wie is de natuur?
In dit Filosofisch Café gaat Studium Generale Delft met verschillende denkers, waaronder Julia Rijssenbeek, op zoek naar een nieuwe verhouding tussen mens en natuur. Wat is ‘natuur’ precies? Waar, tussen technologisch vernuft en ongerepte wildernis, staat dan de mens? En hoe moet die zich opstellen tegenover haar omgeving?
Podcastserie
·
NRC
·
Jun 22, 2022
Future Affairs
In Future Affairs voeren Jessica van der Schalk en journalist Wouter van Noort gesprekken met pioniers en denkers die maar een ding voor ogen hebben: een betere toekomst.
Research article
·
Philosophy & Technology
·
Jun 22, 2022
Metabolism Instead of Machine: Towards an Ontology of Hybrids
Is synthetic biology turning living organisms into machines? In her PhD research, Julia Rijssenbeek reflects on how synthetic biology shapes our thinking outside of the laboratory.
Report
·
Faber Futures, WEF
·
Jun 22, 2022
What is synthetic biology and what's its potential? These stories explain
There is a lot at stake in the ways we advance synthetic biology. We are now able to read, write, edit and evolve living systems, and consequently shape our biological future. How do we make sure we encourage a more symbiotic, sustainable and equitable world? In this report, Julia Rijssenbeek co-created a set of essential stories for the future together with 30 other experts: the stories of our lives and relationships within the living world.
TV-aflevering
·
NPO
·
Dec 9, 2021
Kan ik nog zonder China?
Alexander van Wijnen gaat in gesprek met presentatrice Raquel Schilder over de Chinese manier van denken over technologie, en vertelt ons waarom we meer aandacht moeten besteden aan wat daar gaande is.
Lecture
·
Wageningen University
·
Nov 23, 2021
Our post-Covid relationship to nature
In this lecture, Julia Rijssenbeek argues that the pandemic forces us to rethink concepts like health, 'the human' and our relationship to and ideas about nature.
Podcast-aflevering
·
BNR
·
Apr 29, 2021
Volle supermarkten versus lege magen
Als we al het voedsel wereldwijd eerlijk verdelen, dan hoeft niemand honger te lijden. Maar de realiteit is weerbarstiger. In deze aflevering van Voeding van morgen bespreekt Julia Rijssenbeek met Maud Schreurs en Hans Hoogeveen de verdeling van voedsel wereldwijd.
Video
·
dbieb
·
Apr 22, 2021
De nacht van de filosofie 2021
Door de overwoekering van de mens verdwijnt de natuur op rap tempo. Filosofen noemen dit tijdperk Antropoceen, oftewel het tijdperk van de mens. Maar wie zijn wij ten opzichte van de natuur? In verschillende settings word je getrakteerd op interviews, talks en muziek met Julia Rijssenbeek en andere wetenschappers, filosofen en kunstenaars.
Talk
·
Brainwash
·
Jan 28, 2021
We sluiten computers steeds naadlozer aan op onze beleving, en dat blijft niet zonder gevolgen
We hebben smartphones met touch screen interfaces, smart watches met harstlagmeter, draadloze oortjes, slimme speakers met spraakassistenten, virtual reality-helmen, en augmented reality-brillen... Hoe heeft de gebruikersinterface zich precies ontwikkeld en wat zijn de maatschappelijke consequenties?
Video
·
Brainwash Festival
·
Jan 17, 2021
Mens en natuur
We doen vaak alsof de mens losstaat van de natuur, maar volgens Julia Rijssenbeek is biologie noodzakelijk om te weten wie we zijn.
Podcast-aflevering
·
BNR
·
Dec 4, 2020
De strijd om het eten
Julia Rijssenbeek is te gast bij BNR om te converseren over de geopolitiek van de voedselvoorziening, China, klimaatverandering en ‘the new scramble for Africa’.
Webinar
·
Data Sovereignty Now
·
Oct 15, 2020
Unleashing the benefits of data in line with European values
Arief Hühn explains the challenges Europe faces with regard to data management and digital rights. How dependent are we on dominant Big Tech giants? Is it possible to create more room for innovation and fair competition? And how can we integrate European values into the future of technological products and services?
Artikel
·
De Volkskrant
·
Aug 9, 2020
Polen leidt een nieuw machtsblok in het oosten van Europa
Europa beweegt richting een nieuwe machtsbalans en daar moet Nederland zich zorgen om maken, betoogt Alexander van Wijnen.
Video
·
Felix Meritis
·
Jul 1, 2020
Het post-coronatijdperk in 4 scenario’s
Iedereen vraag het zich af: hoe ziet de wereld er na de coronacrisis uit? De uitspraak ‘Never waste a good crisis’ echoot door de wereld. Is dit inderdaad het moment dat grote veranderingen voor eens en altijd worden doorgevoerd om de wereld een betere plek te maken? In dit denkexperiment verkennen Sjoerd Bakker, Jessica van der Schalk, Pim Korsten, Julia Rijssenbeek en Alexander van Wijnen deze belangwekkende kwestie.
Artikel
·
Het Financieele Dagblad
·
May 21, 2020
Waarom China een corona-app heeft, en Nederland niet
In dit artikel legt Alexander van Wijnen uit hoe onze culturele houdingen ten opzichte van technologie het verschil maken.
Artikel
·
NRC
·
Apr 23, 2020
Filosoferen met kinderen: grote vragen voor kleine mensen
Met kinderen kan je heel goed filosoferen, maar hoe pak je het aan? Carlijn Vos interviewt Jessica van der Schalk over de juiste aanpak.
Podcast-aflevering
·
BNR
·
Apr 1, 2020
Om deze reden moet je nadenken serieus nemen
In deze aflevering van Werkprofessor gaan Jessica van der Schalk en Laurens Knoop in gesprek met Wendy van Ierschot over aandachtig luisteren, samenwerken, creativiteit, en kritisch nadenken. Het zijn stuk voor stuk 21st century skills – een verzameling competenties die onontbeerlijk zijn in een alsmaar complexer wordende wereld.
Artikel
·
Filosofie Magazine
·
Mar 1, 2020
Voorbij stad of platteland
Stad en platteland hebben een gedeelde oorsprong, maar worden door moderne denkers strikt gescheiden. Julia Rijssenbeek stelt dat de tegenstelling tussen stad en platteland achterhaald is. Onze gedigitaliseerde leefwereld vraagt tenslotte om een nieuw perspectief.
Podcast-aflevering
·
BNR
·
Jan 23, 2020
Logica als basis voor coderen
Dat we als mens kritische moeten denken is van alle tijden. Volgens Jessica van der Schalk vergt ons huidige tijdgewricht echter meer kritisch vermogen vanwege elementen als nepnieuws, informatie-overvloed en nieuwe vaardigheden die we snel eigen moeten maken.
Scriptie
·
VU Amsterdam
·
Jul 1, 2019
Het spel en de techniek: Over de sportende mens in een virtuele biotoop
In dit afstudeerproject onderzoekt Sebastiaan Crul de teloorgang van het spel in onze technologische leefwereld. De sport diende als tegenkracht op deze tendens, maar lijkt nu ook onderworpen te zijn aan de grillen van de moderne techniek.
Artikel
·
NRC
·
May 10, 2019
Voedsel is geopolitiek, en Afrika heeft de toekomst
Voedselland Nederland moet meer samenwerken met Afrikaanse landen, schrijft Julia Rijssenbeek.
Artikel
·
Het Financieele Dagblad
·
Mar 8, 2019
Neem de virtuele wereld serieus, voor jongeren is het meer dan een spelletje
Wie denkt dat videogames nog steeds gewoon spelletjes zijn, heeft niet opgelet. Stap voor stap lijken virtuele werelden steeds meer op onze eigen wereld. Vanwege deze mogelijkheden barst een strijd los om het bouwen van een virtuele ‘metaverse’. Nieuwe vormen van entertainment, onderwijs en zelfs arbeid worden mogelijk in de virtuele wereld. Dit gaat een belangrijke rol spelen bij de opvoeding van toekomstige generaties, denkt Alexander van Wijnen.
We value your privacy
We use essential cookies to gather anonymized data for statistical analyses and website optimization. For more information, please consult our
privacy statement
or
contact us
.
I understand